PSIHOLOGIA SOCIALĂ A RISCULUI (SPoR). FUNDAMENTE. 

CURS DESCHIS, București

06-07 Martie 2025

Durata Cursului

6-7 Martie, 2025; 9:00 – 17:00

Loc de desfășurare

Acest training va avea loc la București, la Hotel Novotel

Corporate Dynamics, aduce pentru prima dată în România disciplina Psihologiei Sociale a Riscului (SPoR) si cursul SPoR FUNDAMENTE. 

Acesta este un curs despre modalități practice de îmbunătățire a modului în care organizațiile abordează riscul și siguranța, punând oamenii în centrul a tot ceea ce se face.

Cursul abordează metodele fundamentale ale SPoR: One Brain Three Minds (1B3M) și Workspace, Headspace și Groupspace (WS, HS, GS), Metode iCue, inclusiv: metoda de ascultare iCue și metoda de implicare iCue.

Participanții își vor dezvolta Inteligența Riscului ICue și înțeleg modul în care conceptele de bază SPoR pot fi implementate în organizația lor.

Înțelegerea modului în care oamenii judecă și iau decizii, este fundamentală pentru dezvoltarea Inteligenței Riscului și a abordării eficiente a riscului la locul de muncă. 

Cursul se va desfășura în limba românăpe durata a 2 zile.

SPoR. Fundament este un curs interactiv, cu exemple practice și instrumente pe care participanții le pot folosi ulterior în organizația lor. 

Absolvirea acestui curs este o condiție prealabilă pentru participarea la oricare alte cursuri SPoR. 

  1. Introducere în conceptele fundamentale SPoR: Participanții vor înțelege principiile cheie ale Psihologiei Sociale a Riscului, dobândind astfel o bază solidă pentru explorarea ulterioară a subiectului.
  2. Utilizarea instrumentelor specifice de lucru SPoR: Participanții vor învăța să înțeleagă și să utilizeze în mod eficient instrumente specifice Psihologiei Sociale a Riscului, îmbunătățindu-și setul de abilități practice.
  3. Îmbunătățirea informațiilor despre risc: Cursul își propune să îmbunătățească nivelul de Inteligența a Riscului ICue și să echipeze participanții cu abilitățile necesare pentru abordarea și gestionarea eficientă a riscului și a siguranței în muncă în organizațiile lor.
  • Definirea Siguranței în Muncă.
  • Straturile riscului WS-HS-GS
  • Despre ce este Psihologia Socială a Riscului (SPoR)
  • Școli de gândire și practică în risc
  • Siguranța ca o ‘’problemă ciudată’’
  • Matricea Maturității și Intelegenței Riscului
  • Creșterea Inteligentei Riscului – iCue
  • Cum judecă oamenii și cum iau decizii?
  • Un creier, trei minți – 1B3M
  • Euristici și biasuri
  • Definirea culturii
  • Norul Cultural. Straturile culturale
  • Înțelegerea inconștientului colectiv
  • Semne, simboluri, metafore, semnificație
  • Instrumentul Mituri și simboluri
  • Instrumentul ICue Engagement
  • Noțiuni de bază despre ascultare. 
  • Folosirea întrebărilor deschise ICue
  • Observare, ascultare, cartografiere 
  • Discursul și limbajul tău contează
  • Instrument de influențare a limbajului – Suspendă agenda, Încadrare, Prezentare, Amorsare, Oglindire, Ancorare 
  • Dialogul privind siguranța în muncă 
  • Ce SĂ FACI și ce să NU FACI 
  1. Obții o înțelegere mai profundă a modului în care indivizii percep riscul, dezvoltându-ți astfel inteligența risc.
  2. Dobândești noi perspective asupra judecății umane și a proceselor de luare a deciziilor.
  3. Înțelegi importanța Psihologiei Sociale a Riscului ca o componentă critică a managementului eficient al riscului și dobândești cunoștințe fundamentale despre Psihologia Socială a Riscului.
  4. Îți cultivi abilitățile pentru utilizarea instrumentelor practice care identifică riscurile psihologice și organizaționale.
  5. Conștientizezi elementele “ascunse” ale culturii și impactul lor asupra sistemelor de risc și siguranță, inclusiv prejudecăți, percepții, euristică și răspunsuri automate.
  6. Afli cum aranjamentele sociale influențează luarea deciziilor, ceea ce duce la o înțelegere mai cuprinzătoare a cauzelor incidentelor și a naturii riscului.
spor1

Psihologia socială este studiul științific al comportamentului social uman, cu accent pe modul în care oamenii gândesc și se relaționează unii cu alții sub influența aranjamentelor sociale. Psihologia socială se referă la modul în care gândurile, sentimentele și comportamentele oamenilor pot fi influențate de prezența reală, imaginară sau implicită a celorlalți.

Pe baza cercetărilor și conceptelor psihologiei sociale, Dr. Rob Long a dezvoltat în 2003 Social Risk Psychology of Risk (SPoR) – o disciplină care înțelege riscul și luarea deciziilor umane prin prisma influențelor sociale și psihologice. Această disciplină descifrează, cu ajutorul cunoștințelor de Psihologie Socială, modul în care aranjamentele sociale, luarea deciziilor și judecățile influențează riscul.

Întemeiat pe o filozofie dialectică existențialistă, SPoR are foarte puține în comun cu STEM – Știință, Tehnologie, Inginerie sau Matematică sau cu alte „școli de gândire” asociate cu risc precum: factori umani, behaviorism, pozitivism, siguranță diferită / siguranță II / HOP.

SPoR este o disciplină cu o metodologie, metode, curriculum, pedagogie și practici unice care permit oamenilor și organizațiilor să abordeze riscurile mai eficient decât metodele tradiționale de risc și siguranță.

Pe măsură ce oamenii încep să aibă conversații mai bune despre risc și să se angajeze în evaluarea riscului într-un model centrat pe persoană, vechile moduri tradiționale de a spune, de a asigura poliția, birocrația excesivă și metodele centrate pe proces ocupă un loc din spate.

Spre deosebire de abordarea tradițională a siguranței, care se concentrează pe controlul riscului în spațiul fizic al locului de muncă, SPoR oferă o perspectivă holistică, permițându-ne să vedem imaginea de ansamblu și să descoperim factorii ascunși care ne influențează judecățile și deciziile de risc.

Sute de consultanți și companii implementează cu succes SPoR în întreaga lume. Cartea „Funcționează” este un studiu de caz practic și foarte bine documentat al schimbării și transformării siguranței adoptat în Grupul Mondi. Cei 22.000 de angajați ai Mondi lucrează în 100 de unități de producție din peste 30 de țări, cu operațiuni cheie în Europa, America de Nord și Africa.

Mai multe informații despre SPoR aici: https://cllr.com.au ; https://spor.com.au ; https://www.corporatedynamics.ro/psihologia-sociala-a-riscului-spor .

evspor67

Cu peste 25 de ani de expertiză managerială, Decebal Leonard Marin este un consultant în domeniul instruirii și al consultanței în materie de siguranță și ocupă în prezent funcția de Senior Consultant și Managing Partner al Corporate Dynamics.

Decebal deține o diplomă BBA de la Academia de Studii Economice (ASE) și o diplomă MAHRM de la Universitatea Westminster. În plus, este tutore Chartered Institute of Personnel Development (CIPD).

Cu o experiență bogată în training, facilitare și coaching, Decebal face parte din rețeaua globală de consultanți SPoR – Social Psychology of Risk asociați cu CLLR – Centre for Leadership and Learning in Risk. 

Aplicarea metodologiei Psihologiei Sociale a Riscului a îmbunătățit în mod semnificativ serviciile de formare și consultanță oferite companiilor prestigioase, inclusiv Honeywell, Preh, Xella, Ameropa, CRH, Emerson, Holcim și Toyota Material Handling, printre altele.

Decebal contribuie cu articole la platforme specializate precum SafetyHub și SafetyRisk, unde pledează pentru o abordare transdisciplinară a siguranței la locul de muncă și umanizarea practicilor de management al riscurilor. 

În 2023, Decebal a fost onorat ca Ambasadorul Anului pentru Siguranță în România, reflectând angajamentul său de a îmbunătăți standardele de siguranță din industrie. De asemenea, a dezvoltat programul de formare Safety Leadership, care a fost recunoscut drept Cel mai bun program de instruire în siguranță din România în 2023 de către Govnet. 

Pentru mai multe informații, vă rugăm să luați legătura cu Decebal prin profilul său de LinkedIn:Decebal Leonard Marin.

  1. Acces integral la cele 2 zile de instruire susținute de Dl. Decebal Leonard Marin 
  2. Costurile pentru materialele și activitățile utilizate 
  3. Pauze de prânz și cafea în ambele zile de curs
  4. Certificat de participare. 
Nr. ParticipanțiPreț
1 participant650 EUR
2 participanți1200 EUR
3 participanți1600 EUR

Companiile care sunt deja client Corporate Dynamics beneficiază de o reducere suplimentara de 5% din taxă.

Taxele anunțate nu includ TVA.

Mai multe informații

Pentru mai multe informații, vă rugăm contactați:

Emanoil Drăgănescu

+40742384567

emanoild@corporatedynamics.ro

×