Categories
Uncategorized

Un mit spulberat: recompensarea lipsei accidentelor

de Decebal Marin

Premierea oamenilor pentru lipsa accidentelor este o practică întâlnită în mai multe domenii, metoda cea mai des utilizată fiind bonusarea anuală în bani. 

Mulți dintre managerii cu care stau de vorbă afirmă că este o practică utilă, care contribuie la reducerea numărului de accidente. În realitate lucrurile stau chiar pe dos.

Categories
Corporate Culture Health Safety

De ce gândim rar și câteodată prost

Euristici și biasuri cognitive în decizii legate de risc

de Decebal Marin

În fiecare zi luăm mii de decizii, mai mici sau mai mari, mai bune sau mai rele. Deși majoritatea ne aduc rezultatele dorite, unele dintre ele au consecințe pe care ajungem să le regretam.

Dacă ești interesat să înțelegi cum operează mintea umană și ce ne influențează convingerile și deciziile în fața riscului, atunci textul ce urmează este pentru tine.

Ce crezi? Când oamenii își asumă riscuri o fac în mod conștient și rațional, sau nu?

Categories
Safety

Identifică paradigma safety a organizației tale

de Decebal Marin

În proiectele pe care le-am realizat în ultimii 10 ani pentru firme de producție din România, am întâlnit frecvent situația în care, din punct de vedere legal, firmele sunt 100% în regulă cu toate actele. Cu toate acestea, accidentele au loc cu o frecvență alarmantă și inacceptabilă și, după cum se poate ghici, majoritatea nu sunt raportate.

Categories
Uncategorized

13 caracteristici ale echipei din care vreau să fac parte

de Decebal Leonard Marin

Inspirat de ultimul program de dezvoltarea a echipei construit pentru un client Corporate Dynamics, am listat mai jos câteva observații legat de echipele ce obțin rezultate remarcabile pe termen lung:

Categories
Safety

10 lucruri simple prin care poți îmbunătăți dramatic safety în compania ta

by Decebal Leonard Marin

Îmi doream de mult să scriu acestă listă. Conținutul său reflectă experiența programelor de îmbunătățire safety, implementate în diverse companii internaționale ce activează în România.

Categories
Corporate Culture

‘’Ciudata problemă’’ a schimbării culturale

de Decebal Leonard Marin

Există două tipuri de probleme: ‘’probleme obișnuite’’ și ‘’probleme ciudate’’. Înțelegerea diferenței dintre ele ne ajută să ne ajustăm comportamentul și să alegem abordarea potrivită. 

Categories
Corporate Culture

Managementul Organizațiilor Hibride

de Decebal Leonard Marin

Una dintre cele mai mari provocări ale momentului o reprezintă adaptarea la modul de lucru hibrid: combinația dintre munca de la distanță și munca din birou.

Categories
Corporate Culture Leadership Team management

Culture is people

by Manu

You cannot underestimate the role of the people in defining the company culture. But how much of a company culture depends on certain people? How much Steve Jobs is in Apple? How much Elon Musk is in Tesla? If this is mostly undeniable when it comes to such iconic leaders, what about the role of “normal” people in defining and creating company culture around them? How much of your company is you?

Categories
Uncategorized

Provocările Coordonatorilor Safety

de Decebal Leonard Marin

Te-ai gândit vreodată cine este persoana din companie, care are sarcina să te protejeze de tine însuți și de cei din jur? 

Categories
Uncategorized

Influenta cuvintelor asupra perceptiei riscului

Suntem înconjurati de semne și simboluri: semne de circulație, emoji, emoticoane și multe altele. Porumbelul alb cu ramură de măslin în gură reprezintă pacea, crucea reprezintă creștinismul, uniformele sunt asociate cu poliţia și armata, cartonașul galben este un avertisment, cel roșu înseamnând eliminare.