Categories
coaching Eficienta Personala

Puterea îmbunătățirilor mici

by Decebal Leonard Marin

După aproape o sută de ani de mediocritate, cicliștii profesioniști britanici l-au angajat în 2002 pe David Brailsford ca antrenor.


Sir Dave Brailsford credea într-un concept pe care îl numea „agregarea câștigurilor marginale”. Practic, Brailsford spune că dacă descompui o activitate în toate componentele care contribuie la funcţionarea sa și îmbunătățești fiecare dintre componente cu doar 1%, atunci aceste mici câștiguri insumate te duc la o îmbunătățire remarcabilă.

Rezultatele lui Sir Brailsford? În perioada de zece ani, din 2007 până în 2017, cicliștii britanici au câștigat 178 de campionate mondiale, 66 de medalii de aur olimpice si paralimpice și au castigat de 5 ori Turul Franței.

Matematic, calculul arată așa: dacă poți obține cu 1% mai bine în fiecare zi timp de un an, vei ajunge de treizeci și șapte de ori mai bine. În schimb, dacă în fiecare zi starea ți se înrăutățește cu 1%, vei scădea aproape la zero. Ceea ce începe ca un câștig mic sau o întârziere minoră se acumulează în timp în ceva mult mai mult. Probabil ca dacă ai avut pana acum datorii cu penalități, îți sună cunoscut.

Când este vorba însă de oameni, lucrurile sunt putin mai complicate și abordarea face diferența.

O îmbunătățire cu 1 la sută uneori nici nu se observă, dar poate fi semnificativă pe termen lung. Putem avea succes aplicand principiul imbunătățirii cu 1% in tot ceea ce facem. 

Sir David Brailsford despre principiul 1%

Tu unde ai îmbunătățiri de 1% în viața ta?

Te invităm la cursul EFICIENȚĂ PERSONALĂ pentru a descoperi instrumente practice pentru creșterea productivității personale. Pentru un curs personalizat pentru compania ta, te rog contactează-ne.