decebalblajin

Concluzii după cursul SPoR. FUNDAMENTE.

Am încheiat în urmă cu o săptămână primul curs deschis din România cu tema PSIHOLOGIA SOCIALĂ A RISCULUI. FUNDAMENTE.

Impresii la cald. Citatele folosite mai jos sunt o selecție din feedback-ul primit de la cursanți la finalul cursului.

Despre conținut

Spre deosebire de abordarea tradițională a siguranței, care se concentrează pe controlul riscului în spațiul fizic al locului de muncă, Psihologia Sociala a Riscului (SPoR) oferă o perspectivă holistică, permițându-ne să vedem imaginea de ansamblu și să descoperim factorii ascunși care ne influențează judecățile și deciziile de risc.

Metodele și instrumentele pe care le folosim în practica Psihologiei Sociale a Riscului au la bază trei concepte fundamentale: Un creier, trei minți (1B3M), Straturile riscului (WS, HS, GS) și Procesul de Ascultare ICues.

”Foarte interesant si instructiv. Concepte noi – SPoR. Cateva idei amestecate: Schimbarea limbajului implica schimbarea comportamentului. Limitele procesari informatiei – Biasuri, euristici. Marimea Arenei. Cultura organizationala. Jung- Inconstientul Colectiv. Cadranul iCue. Creierul gazduieste conversatiile intre cele 3 centre sisteme” 

Pe baza acestor concepte precum și cu ajutorul instrumentelor specifice SPoR, ajutăm oamenii să își îmbunătățească Coeficientul de Inteligență a Riscului – iCue și să abordeze riscul într-o maniera mai eficientă decât metodele tradiționale.

Acest curs a deschis noi orizonturi de cunoaștere și a răspuns multor întrebări referitor la ce putem face dupa modelarea spațiului fizic de lucru. Cursul este foarte bine structurat și documentat. Am noțiuni noi care mă vor ajuta atât în domeniul meu de activitate cât și în viață. Mulțumesc Decebal pentru aceasta oportunitate. ’’

Despre participanți

Seniori în ale siguranței în muncă, cei mai mulți cu peste 20 de ani de experiență în domeniu, în principal background ingineresc, bărbați și femei din industrii foarte diferite: operatori portuari, comercianți de cereale și îngrășăminte, petrochimie, electomontaj, producători de ciment, echipamente pentru siguranță în muncă, producatori de componente automotive, oil and gas, distribuitori de camioane.

”O alta abordare privind riscurile. Rezultatele, experienta te-au pus pe harta SSM-ului. Esti foarte bun, asteptam celelalte module de SPoR. Inginerii nu cunsoc psihologie. Tu reușești să îmbini utilul cu plăcutul”. 

Pe cât de diferiți, pe atât de curioși, de deschiși și de doritori de învățare. 

Am fost la cursul ’’SPoR. Funadmente’’ cu o grupa de cursanti pe care nu ii cunosteam. Decebal a reusit sa creeze o atmosfera placuta, sa ne conecteze pe toti si sa aflam intr-un mod relaxant despre HS, GS, WS si mai ales despre Icue. Este un curs pe care il recomand cu placere”. 

Despre abordare

Cursul a fost intens, cu o mulțime de noțiuni și perspective noi pentru majoritatea dintre participanți.

’Un curs oarecum atipic. Foarte interactiv, are conținut foarte bine structurat, livrat excelent de către Dec. Multe informații noi pentru mine, care cu siguranță o să îmi fie utile și mă vor ajută la dezvoltarea profesională.’’ 

Văzând întrebările și reacțiile participanților din timpul cursului, mi-a revenit în minte metafora folosita de Dl. Cristea – General Manager Comoserv: ‘’cursul este ca ora din laboratorul de chimie de la școală, când câteva picături de lichid reușeau să limpezească precipitatul alb branzos din eprubetă’’

Pe lîngă conținutul său practic, cursul a reușit să îi facă pe participanți să facă un pas în spate și să își pună întrebari esențiale despre abordarea și scopul muncii lor. Cred că am reușit împreună să recadrăm rolul specialiștilor și al coordonatorilor safety.

’Cursul a fost foarte bine structurat și relevant pentru înțelegerea modului în care percepem și gestionăm riscurile în contexte sociale. Au fost prezentate informații clare,  însoțite de exemple practice.’’ 

Când vorbim de învățare, este nevoie de curiozitate, de disonanță cognitivă și de emoție pentru a te converti la o nouă viziune. Este o mare satisfacție să pot spune că alături de participanții la această sesiune am simțit că am avut parte de toate acestea. Am avut încă odată confirmarea faptului că învatarea este relațională.

Despre ce putem face mai bine

Deși se poate spune că acest prim curs deschis a fost un succes, este întotdeauna loc de mai bine. Mă gândesc aici la felul în care putem promova cursul, la materiale de lucru, la conținutul agendei și la unele activități suplimentare.

Un curs, mai bine spus, un concept extrem de valoros, care ne ajuta sa intelegem modul in care oamenii percep, evalueaza si reactioneaza in fata riscurilor. Doua zile in care ne-au fost prezentate si exemplificate o serie de instrumente pentru a intelege de ce oamenii iau decizii riscante si cum se dezvolta comportamentele sigure. Doua zile cu o perspectiva valoroasa asupra oamenilor centrate pe aspecte pozitive. Decebal iti multumesc ca ai ales sa ne impartasesti informatii despre acest concept. Personal ma inspira sa explorez mai mult acest domeniu fascinant

Cat despre trainer, pot spune ca învăț de fiecare dată ceva ce nu știu si mereu e loc de mai bine. 

Pentru mine, lectia cea mai importantă din acest curs este: Mai puțin înseamnă mai mult. Less is More. Sau cum spun nemții Weniger aber besser  – mai putin, dar mai bine.  Adică o agendă mai puțin ambițioasă și cu mai mult timp pentru practică individuală.

Despre Dec: un trainer experimentat si evident pasionat de ceea ce studiaza si aplica, o resursa importanta in dezvoltarea personala si profesionala a celor care isi desfasoara activitatea in domenii pentru care oamenii conteaza”. 

Încurajat de participanți, în partea a doua a anului sau mai degraba la începutul anului următor ne mobilizăm să organizăm încă două evenimente:

Psihologia Sociala a Riscului. FUNDAMENTE

Psihologia Sociala a Rsicului. INSTRUMENTE PRACTICE

Vă așteptăm cu interes!

articol de Decebal Marin