by Emanoil Draganescu
Cum să faci pentru a-ți crește energia și eficiența cât mai repede atunci când muncești de acasă
În perioada în care ne izolăm pe unde putem pentru a ne feri pe noi și pe cei dragi de COVID-19, tot mai mulți oameni sunt “forțați” sa încerce sa lucreze de acasă. Situația este mai des întâlnită în rândul celor care avem munci de birou și prezența noastră fizică în birou poate nu este atât de necesară.
Dacă în contextul muncii de acasă descoperi ca nu ești la fel de eficient in muncă, în comparație cu situația in care te aflai la birou, probabil ca ți-ai dat seama că nu ești singur. Sunt într-adevăr multe persoane care au dificultăți în a lucra de acasă sau din home-office la fel de bine ca de la birou. Îți ia mai mult timp sa finalizezi task-uri pe care le faceai cu usurință? Sau poate nu îți găsești rimul de lucru cu care erai obișnuit? Stai de dimineață până seara lipit de calculator? Vei înțelege care este motivul.
Sunt însă multe articole în aceste zile care îți dau sfaturi legate de felul in care ar trebui sa procedezi atunci când muncești de acasă, iar acest articol nu își propune sa facă asta (in principal 🙂 ). Acest articol îți explica ce anume se întâmpla – mai ales in capul tău, de nu poți fi la fel de eficient si te ajuta într-o oarecare măsura sa depășești această problemă (evident în cazul în care vrei să o depășești).
Ce se întâmplă de fapt?
Mai întâi ar trebui să știi câteva lucruri legate de felul în care percepem lumea din jurul nostru. Sunt sigur că nu vă spun noutăți daca vă spun că nimeni nu știe cum arata lumea de fapt, dar fiecare dintre noi știe cum o percepe el însuși și oamenii din jurul său. Același lucru se întâmpla și atunci când muncim.
Va aduceți aminte de primele zile de birou? Atunci când totul este nou si încerci sa te acomodezi la locul de munca? Fac pariu ca ai început sa te simți familiar în birou cam după 3 luni. In medie ne ia undeva intre 2 si 3 luni pentru a ne obișnui cu ceva nou in viața noastră – e valabil și pentru relații.
Abia după ce a trecut această perioadă am început sa devenim mai “buni” în munca noastră, iar undeva într-un termen care este cuprins între 18 – 24 de luni ne apropiem de un nivel ridicat de performanță în muncă. Știu ca sunt unii care cred ca ei sunt șefi foarte buni după doua săptămâni – dar credeți-mă nu este așa 🙂 – noi ceilalți vedem asta doar că nu știm cum să le-o spunem.
Dar revin la cele 3 luni. După cam 3 luni (nu e un termen exact – diferă de la persoană la persoană), creierul tău percepe munca pe care o faci, biroul la care ești, oamenii cu care te întâlnești ca făcând parte dacă vrei, din „același film”.
Același lucru se întâmplă și când te muți într-o casă nouă. Atunci când te muți într-o casă nouă ai nevoie de o perioadă similară pentru a te simți „acasă”. Creierul tău învață casa și o asociază cu ceea ce devine casa pentru tine. După o perioadă îți vei crea automatisme proprii casei în care trăiești, iar dacă de cele mai multe ori nu ai lucrat de acasă, în mod sigur, creierul tău nu va asocia casa cu locul din care ar trebui să lucrezi.
Acum, cei mai mulți dintre noi asociem casa cu o stare de liniște, pace, locul în care ne odihnim, ne relaxăm, petrecem timp de calitate. Pe de altă parte, biroul este locul în care de cele mai multe ori suntem sub presiune, suntem supravegheați, avem deadline-uri, ne implicăm în activități care câteodată nu ne fac plăcere, sunt puși în situația în care trebuie să acceptăm să lucrăm cu persoane pe care nu le placem.
Și acum intră în scenă COVID-19. Pe perioada izolării ne vedem obligați să lucrăm de acasă. Pentru cei care nu sunt obișnuiți să își ia de lucru acasă apare un fenomen asemănător cu disonanța cognitivă. Adică în mintea noastră avem de-a face cu o situație care este nealiniată din punct de vedere al așteptărilor noastre față de mediul în care ne desfașurăm activitatea. Situația nu este aliniată cu ceea ce credem despre lucrurile care ne înconjoară.
Modalitatea în care creierul nostru reacționează este să intre într-o stare de alertă. Starea de alertă este de multe ori asociată cu sentimente de stress, anxietate, teamă. Paradoxal! Deși unii manageri cred că oamenii lucrează mai bine sub stress, în realitate stressul este contraproductiv. Îți mută atenția de la procesele de gândire la factori externi. Rezultatul? Nu te poți concentra la munca pe care o ai de făcut mai ales dacă munca ta implică procese creative sau de rezolvare a problemelor.
Adaugă la cele de mai sus, prezența membrilor familiei, nevoile de a rezolva probleme din gospodărie, un copil răcit, etc si vei avea un cocktail de factori care îți influențează în mod negativ performanța oricât de Superman sau Wonder Woman crezi tu că ești.
Ce poți sa faci?
Ceea ce ai citit mai sus stă la baza explicației stărilor prin care treci. Dar ce ai putea să faci efectiv?
In esență soluțiile se bazează pe a-ți antrena creierul să perceapă noua situație ca fiind oarecum naturală și să reduci perioada de adaptare. Am să listez în continuare o duzină de soluții fără a mai da explicația pentru care acestea funcționează, pentru a nu transforma articolul de față într-o nuvelă.
- Creează-ți un ritual pe care să îl asociezi cu munca:
- Pune ceasul (sau telefonul) să sune
- Trezește-te la o ora fixă
- Înainte de a deschide calculatorul, fă-ți un plan cu ceea ce vrei să obții în ziua respectivă
- Bea-ți cafeaua sau ceaiul
- Îmbracă-te ca de birou – acest pas este foarte important
- Nu da iama în mail-uri înainte de a-ți termina micul tău ritual
- Fă-ți un loc de muncă. Creează un loc în care să nu faci altceva în afara muncii de birou. Canapeaua confortabilă din sufragerie, nu este locul din care să lucrezi. Dacă ai o casă mică, așază-te pe partea mesei în poziția în care de obicei nu este „locul tău”. Și apoi fii foarte strict când vine vorba de alte activități (ex: nu mânca din același loc)
- Dacă ai cum, mută mobila. Mai ales mobila care te ajută să muncești sau cea pe care o vezi atunci când muncești
- Pe cât posibil nu da drumul la televizor sau radio lăsându-l să curgă pe programele preferate
- Stabilește momentele la care vei lua pauze. Nu lua pauze la întâmplare, chiar dacă ți se pare că nu ești productiv sau nu te poți concentra fix în acel moment
- Nu te lungi în pauzele pe care ți le-ai propus
- Vei avea tendința de a te lungi mai mult, mai ales cu activitățile care nu au o oră fixă și în care lucrezi singur (în afara conferințelor sau a ședințelor virtuale). Stabilește ora până la care lucrezi și nu sta peste program – este important să separi momentele pe parcursul zilei
- La 2-3 ore, atunci când iei pauză, dă o tură pe-afară, fie ea doar de 5 minute. Dacă nu ai cum, ieși în balcon
- Dacă nu locuiești singur (mai ales în situația în care ai copii) stabilește sau spune-le care sunt momentele în care vei interacționa cu persoanele din casă. Cei cu care locuiești nu au nici o vină pentru stresul din timpul programului și chiar dacă ai de lucru, asta nu este un motiv să te porți urât sau sa fii nervos
- Ia-ți momente de relaxare sunând un coleg sau o persoană cu care îți face plăcere să vorbești pentru un chat de 10 minute (maxim 🙂 )
- Izolează-te auditiv (pune-ți muzică în căști) dacă mai sunt și alte persoane cu tine în casă. Este bine să ai un loc cât de cât izolat audio când ești în call-uri sau meeting-uri on line.
- Ridică-te în picioare și întinde-te ca o pisică atunci când se trezește din somn. Îți va reduce din anxietate și te vei revigora.
Ce urmează?
În situația în care perioada de izolare se lungește, mulți oameni își vor dezvolta un fel de confuzie, legată de muncă și locuință. Casa nu va mai fi locul de liniște de care am tot vorbit, ci va deveni o continuare a biroului. Vor fi persoane care de abia așteaptă să ajungă acasă pentru a putea continua munca incepută la birou. Sună trist, dar mai vorbim. La momentul respectiv va fi nevoie de modalități pentru a ne aduce locuința la o formă de normalitate. Dar despre asta vom vorbi la momentul respectiv.
Ar mai fi multe de spus, dar vreau să țin articolul cât mai scurt. Aveți feedback? Dacă da, comentați în pagina de social media în care ați găsit articolul, like and share, sau dați un mail la emanoild@corporatedynamics.ro . Abia aștept reacțiile voastre.