Categories
Uncategorized

Întâlniri în care nu te întâlnești cu nimeni

by Decebal Leonard Marin – Managing Partner Corporate Dynamics, 30 august 2023

Dacă participi des la astfel de întâlniri, cel mai probabil lucrezi într-o corporație. Dar nu în orice corporație, ci în una în care managerii sunt foarte preocupați de sisteme și de exercitarea explicită a autorității formale și mai puțin de oameni. 

Exemplul clasic al întâlnirilor din organizație în care nimeni nu întâlnește pe nimeni și nici nu învață nimic îl reprezintă sesiunile de inducție destinate noilor angajați și mai ales instruirile SSM în care participanții nu fac decât să semneze ‘’ca primarii’’ fișa de prezență.

Oamenii au nevoie de comunicare și de empatie, au nevoie să simtă ca sunt conectați cu cei din jurul lor. 

Martin Buber – filozoful care a inagurat “filozofia dialogului” spune că în drumul vietii, orice om (Eu) este menit unei relații-întâlnire cu altul (Tu). Ca să ne întâlnim cu adevărat însă, este nevoie ca eu să mă las pe mine la o parte și să ajung într-un punct în care te întâlnesc pe tine, iar tu trebuie sa te lași pe tine la o parte, și să faci pași spre un punct în care ne întâlnim. 

Întîlnirea cu oamenii presupune să intri în dialog cu ei, să îți suspenzi propria agendă și să îi inviți să îți spună povestea lor. În lumea de astăzi, și mai ales în mediul profesional, este din ce în ce mai greu; schimbările tehnologice au determinat și modificări semnificative ale relațiilor sociale. 

Probabil că ai și tu cunoscuți pe care nu îi vezi foarte des și care, după ce tu îi întrebi despre cum sunt și ce mai fac, vorbesc doar despre ei până la finalul conversației.

Daca te uiți în jurul tău la restaurant, observi tot mai mulți prieteni și familii care își privesc ecranele telefoanelor, o bună parte a timpului. Progresul tehnologiei nu este însoțit de disciplină și discernamânt. Eu unul, am pierdut și pierd în acest fel incredibil de multe ore valoroase din puținul timp pe care îl petrec alături de copiii mei, de prieteni și de familie.

Puterea ierarhică nu ajută întâlnirile dintre oameni, ba din contră, creează distanță. În organizații, distanța este creată și întreținută de mulți factori: de numărul de trepte ierarhice, de raportul dintre salariul directorului general și cel al celorlalți angajați, de birocrația care trebuie urmată, de ședințele derulate on-line și eventual și cu camera închisă, de distanța și modul de organizare a birourilor, etc.

Cu cât distanța impusă intre oameni este mai mare, cu atât dialogul și relația sunt mai slabe. 

Se spune că definiția nebuniei este să faci la nesfârșit același lucru și să aștepți rezultate diferite. Din păcate multora dintre noi nu ne este confortabil să ne întâlnim cu cei de lîngă noi. Evident că avem și tot felul de explicații pentru asta: ‘’nu am timp’’, ‘’nu se dorește’’, ‘’șeful meu nu vrea’’, ‘’in organizația asta este imposibil’’, ‘’cultura firmei’’, ‘’e un ciudat’’ etc

Pentru cei interesați de schimbare, cuvintele cheie sunt: oameni, relații sociale, empatie, ascultare, dialog, învățare, grijă și ajutor reciproc. 

Te aștept oricând la o cafea și la o discuție; dacă ne vedem, poate ne și întâlnim.