WELLBEING. De la teorie la practică.

de Decebal Leonard Marin

Automatizarea, digitalizarea și reconfigurarea modului de lucru sunt doar câteva dintre procesele care au fost accelerate de prezența pandemiei. Aceste schimbări au venit la pachet cu o mare presiune pentru toți oamenii implicați și mai ales pentru managerii HR.

Intr-o accepţiune generală, Wellbeing adresează atât starea noastră fizică cât și starea noastră mentală, emoțională și spirituală. Cum toate acestea se află in zona beneficiilor personale, este evident ca vor câștiga companiile care vor integra în programele Health and Safety cât mai multe acțiuni din zona Wellbeing.

Preocuparea pentru Wellbeing nu apare doar în discuţiile profesioniştilor de HR se observă și în piaţă: au apărut companii specializate iar firmele de training au început să integreze acest concept în programele oferite clienţilor.

Martin Seligman, autorul cărții Flourish și totodată și unul dintre fondatorii psihologiei pozitive, a dezvoltat un model teoretic al elementelor care contribuie la bunăstarea și fericirea fiecărui dintre noi.

Conceptul său poartă numele PERMA și este acronimul pentru: Emoții Pozitive (Positive Emotions), Implicare (Engagement), Relații Pozitive (Pozitive Relatiosnhips), Semnificație (Meaning) și Realizare (Accomplishment).

Prezentate pe scurt, acestea arată așa:

(P) Emoții pozitive – concentrarea pe emoții pozitive este abilitatea de a rămâne optimist și pozitiv cu privire la viața și viitorul tău. Este despre prezență, stabilitate emoțională, stimă de sine, vitalitate și reziliență.

(E) Implicare – când timpul „zboară” în timpul unei activități este semn ca esti absorbit de aceasta, îți folosești abilitățile, iti face plăcere și te provoacă.  

(R) Relații pozitive – suntem animale sociale, depindem de alți oameni, şi din acest motiv avem nevoie de relații pozitive cu cei din jur. Ne dezvoltăm conexiunile care promovează interacțiunea emoțională și fizică cu alți oameni.

(M) Semnificatie – satisfacerea nevoilor personale şi lipsa stresului financiar nu asigură fericirea oamenilor. Să ai un scop în viaţă mai presus de tine și să înțelegi impactul muncii tale te poate ajuta să te bucuri de ceea ce faci și să devii mai mulțumit de tine.

(A) Realizare – să avem realizări în viață este important pentru că așa simţim că prosperăm și înflorim. Pentru asta este nevoie de obiective realiste şi de ambiţie. Atingerea obiectivelor ne poate oferi sentimente de satisfacție, de mândrie și de împlinire.

Ce poți face pentru a avea o stare de bine, folosind acest model?

  1. Adoptă cât de des poţi, o perspectiva pozitivă pentru ceea ce ţi se întâmplă
  2. Identifică lucrurile şi activităţile care te fac fericit şi implicat
  3. Alocă timp şi găseşte modalităţile potrivite de conectare cu familia si prietenii
  4. Identifică pentru ce merită să trăieşti şi străduieşte-te să îţi trăieşti viaţa în acea direcţie
  5. Bucură-te de fiecare lucru pe care l-ai realizat în viaţă şi străduieşte-te să obţii mai mult.

Dacă te interesează cum poți oferi colegilor tăi un loc de muncă mai sigur, mai sănătos și mai productiv printr-un program de training plin de conținut și inspirație, te invităm să ne contactezi aici.

×