de Decebal Leonard Marin
Plouă cu neologisme: Health and Safety, Wellbeing, Wellness.
Sănătate și Siguranță în Muncă precum și Bunăstarea sau starea de bine, nu sunt doar subiectele momentului datorită pandemiei ci și teme care se regăsesc tot mai des pe agenda leader-ilor din organizațiile cu performanță ridicată. Înainte de a înțelege de ce, să clarificăm la ce se referă.
Safety, adică Siguranța în Muncă, așa cum este definită de legislația din Romania reunește activităţile ce au ca scop asigurarea celor mai bune condiţii în desfăşurarea procesului de muncă, apărarea vieţii, integrităţii fizice şi psihice, sănătăţii lucrătorilor şi a altor persoane participante la procesul de muncă. Aceste activități se regăsesc în trei mari zone: tehnologic, organizational si personal.
Wellness, adică Bunăstare, este definit de catre The National Wellness Institute ca fiind un proces activ prin care oamenii devin conștienți și fac alegeri pentru o existență mai bună. Acesta implică următoarele şase dimensiuni: emoțional, ocupațional, fizic, social, intelectual și spiritual. Deyvoltarea pe toate cele șase dimensiuni ale bunăstării în viața noastră creează un sentiment holistic de bunăstare și împlinire.
Wellbeing este tot mai des întâlnit legat de Health and Safety, adică de Sănătate şi Siguranţă în Muncă. Daca Wellness este utilizat tot mai mult pentru a defini în primul rând starea noastră fizică, Wellbeing se referă la starea noastră mentală, emoțională și spirituală. Cum cele două stări se află într-o buclă cibernetică în care fiecare o influențează pe cealaltă, remarcam că cei doi termini sunt strâns legaţi, dar sunt folosiţi diferit.
Atenţia tot mai mare acordată acestora în ultima vreme se explică prin rezultatele cercetărilor recent făcute în organizaţii. Studii recente arată că organizaţiile cu o cultură puternică a sănătăţii fizice şi mentale se bucură de un grad ridicat de satisfacţie a angajaţilor, reducerea absenteismului şi a fluctuaţie de personal. Aceasta are impact direct nu doar asupra oamenilor dar şi asupra costurilor directe şi indirecte legate de mentinerea sănătăţii şi a siguranţe angajaţilor la locul de muncă.
Deși aceste concepte nu sunt la fel de sexy ca cele de Leadership sau Design Thinking, cu puţină curiozitate, vei descoperi că în spatele lor se află una dintre cele mai puternice chei de dezvoltare a culturii organizaționale. O să fii surprins cum înțelegerea acestei perspective îţi oferă noi căi şi instrumente de apropiere a oamenilor din subordine și de creştere a productivităţii personale. Am descoperit asta implementând programe în zona Safety şi Wellbeing în ultimii zece ani în companiile din România.
Dacă eşti interesat de cum poţi să îmbunătăţeşti siguranţa în muncă şi starea de bine a colegilor tăi, contactează-ne.